از قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي
ـ به آييننامه راهنمايي و رانندگي مناطق آزاد تجاري- صنعتي جمهوري اسلامي ايران مصوبه 9/7/1373 وزاري عضو شورايعالي مناطق آزاد با الحاقات بعدي آن مندرج در اين مجموعه رجوع شود. ـ از قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي مصوب 8/12/1389:
ماده 7 ـ مأموران مذكور در ماده (2) اين قانون در حدود وظايف و اختيارات تعيين شده همزمان با صدور قبض جريمه به صورت تسليمي يا ثبت توسط دوربين، گزارش تخلفات مندرج در جدول ذيل اين ماده را با ذكر شماره و نوع گواهينامه راننده به اداره راهنمايي و رانندگي مربوطه ارسال ميدارند. اداره مزبور متناسب با نمرات منفي مندرج در جدول مذكور به شرح زير با آنان رفتار مينمايد:
1 ـ چنانچه متخلف داراي (30) نمره منفي باشد گواهينامه او به مدت سه ماه ضبط و در پايان مدت مزبور با پرداخت چهارصد هزار (000/400) ريال جريمه نقدي به نفع خزانه عمومي مسترد ميشود.
2 ـ پس از اعمال مقررات موضوع بند (1) چنانچه در اثر ارتكاب تخلفات جديد (25) نمره منفي به متخلف تعلق گيرد گواهينامه او به مدت شش ماه ضبط و پس از انقضاء مدت مزبور و پرداخت ششصد هزار (000/600) ريال به نفع خزانه عمومي مسترد ميگردد.
3 ـ هرگاه پس از اعمال مقررات بند (2) در اثر ارتكاب تخلفات جديد بيست نمره منفي به متخلف تعلق گيرد گواهينامه او ابطال ميگردد و بعد از يك سال ميتواند برابر مقررات و پس از طي دوره آموزشي و پرداخت يك ميليون (000/000/1) ريال به نفع خزانه عمومي گواهينامه جديد أخذ نمايد.
تبصره 1 ـ به استثناي بندهاي (1) تا (7) در بقيه موارد براي هر تخلف در هر بيست و چهار ساعت صرفاً يكبار نمره منفي محاسبه ميشود.
تبصره 2 ـ در صورتيكه متخلف به مدت ششماه از زمان ارتكاب آخرين تخلف منجر به نمره منفي در بندهاي (1) و (2) و يكسال در بند (3) اين ماده، مرتكب هيچيك از تخلفات راهنمايي و رانندگي نشود كليه نمرههاي منفي ناشي از تخلفات ارتكابي گذشته بلااثر ميگردد و تخلفات بعدي وي به عنوان تخلف اول او محسوب ميگردد.
تبصره 3 ـ متخلف مكلف است ظرف بيست روز پس از ابلاغ صورت وضعيت مربوط به نمرات منفي، گواهينامه خود را به اداره راهنمايي و رانندگي مربوطه تسليم نمايد در صورت عدم تسليم در موعد مقرر راهنمايي و رانندگي پرونده مربوطه را به واحد رسيدگي به اعتراضات موضوع ماده (5)(*1) اين قانون ارسال تا پس از بررسي و عدم وجود عذر موجه علاوه بر جرايم فوق به تناسب، جرايم نقدي بندهاي اين ماده را تا دو برابر افزايش دهد. راهنمايي و رانندگي موظف است در هر نوبت كه نمره منفي به متخلف تعلق ميگيرد به نحو مقتضي او را در خصوص مطلعشدن از نمرات منفي راهنمايي كند.
تبصره 4 ـ كساني كه در مدت ضبط گواهينامه مبادرت به رانندگي ميكنند به مجازات مقرر براي رانندگي بدون گواهينامه محكوم ميشوند.
تبصره 5 ـ ابطال گواهينامه و يا گرفتن آزمون مجدد صرفاً به موجب قانون ممكن است.
تبصره 6 ـ آييننامه اجرايي اين ماده توسط نيروي انتظامي تدوين و پس از تأييد وزير كشور به تصويب هيأتوزيران ميرسد.(*2)
جدول نمره منفي براي تخلفات رانندگي پرخطر
رديف
عنوان تخلف رانندگي
نمره منفي
وسايل نقليه شخصي
وسايل نقليه عمومي و سنگين
هرگونه حركات نمايشي مانند دور زدن درجا و يا حركت موتورسيكلت بر روي يك چرخ
8
10
تجاوز از سرعت مجاز (بيش از 50 كيلومتر در ساعت)
10
15
سبقت غيرمجاز در راههاي دوطرفه
5
10
عبور از چراغ قرمز راهنمايي و رانندگي
5
10
حركت بهطور مارپيچ
3
5
حركت با دنده عقب در آزادراهها و بزرگراهها
5
7
رانندگي در حالت مستي و مصرف داروهاي روانگردان و يا افيوني
10
20
تجاوز از سرعت مجاز (بيش از 30 تا 50 كيلومتر در ساعت)
5
10
عبور از محل ممنوع
4
6
تجاوز به چپ از محور راه
5
9
عبور وسايل نقليه از پيادهرو
5
7
عدم رعايت حق تقدم عبور
4
6
دور زدن در محل ممنوع
3
5
استفاده از تلفن همراه يا وسايل ارتباطي مشابه در حين رانندگي در سرعت بالاي 60 كيلومتر
3
5
نقص فني مؤثر يا نقص در سامانه (سيستم) روشنايي در شب
3
6
عدم رعايت مقررات ايمني حملونقل جادهاي مواد خطرناك
8
8
رانندگي با وسايل نقليه عمومي بيش از زمان مجاز
-
7
عدم رعايت شرايط مندرج در گواهينامه از قبيل استفاده از عينك، سمعك يا تجهيزات خاص
3
7
عدم توجه به فرمان ايست يا پرچم مراقبين عبور و مرور محصلين يا پليس مدرسه
3
5
عدم رعايت مقررات حمل بار
5
8
ماده 10 ـ مأموران راهنمايي و رانندگي موضوع ماده (2) اين قانون موظفند در صورت مشاهده تخلفات زير به شرح مقرر اقدام نمايند:
الف ـ چنانچه وسيله نقليه داراي عيب و نقص فني مؤثر بوده و احتمال ايجاد خطر يا وقوع تصادف و
از قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي
مصوب 8/12/1389
ماده 1- كليه رانندگان، سرنشينان وسايل نقليه، متصديان حملونقل زميني، عابرين پياده و فعالان در حوزه حملونقل و عبور و مرور مشمول اين قانون ميباشند.()
ماده 2- به افسران كادر و پيماني مورد وثوق راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران كه براي تشخيص تخلفات مربوط به حملونقل و عبور و مرور تعيين شده و آموزش لازم را ديدهاند اجازه داده ميشود، تخلفات مربوطه را وفق قانون تشخيص داده و قبض جريمه صادر نمايند.
تبصره 1- نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران براي مدت حداكثر ده سال ميتواند©55© به درجهداران كادر مورد وثوق راهنمايي و رانندگي كه داراي ديپلم كامل متوسطه و گواهينامه رانندگي و نيز ده سال سابقه خدمت متوالي در راهنمايي و رانندگي بوده و آموزش لازم را ديده باشند اختيارات و وظايف مندرج در اين ماده را از لحاظ تشخيص تخلف و صدور قبض جريمه تفويض نمايد و در موارد خاص و ضروري از افسران كادر و پيماني ساير بخشهاي نيروي انتظامي كه آموزش لازم را ديدهاند استفاده نمايد.
تبصره 2- به نيروي انتظامي اجازه داده ميشود حداكثر ده سال پس از تاريخ لازمالاجراء شدن اين قانون تا جايگزيني افسران كادر و پيماني از افسران وظيفه مورد وثوق آموزشديده جهت اجراء اين ماده بهرهگيري كند.
تبصره 3- راهنمايي و رانندگي مجاز است از گزارش داوطلبان مورد وثوق آموزشديده كه داراي حداقل مدرك تحصيلي كارشناسي بوده و دوره آموزشي لازم را ديده باشند بهصورت رايگان در تشخيص تخلف و صدور قبض جريمه توسط مأموران اين ماده استفاده نمايد.
ماده 21- جريمههاي تخلفات مربوط به حملونقل و عبور و مرور در كليه نقاط كشور و مناطق آزاد تجاري- صنعتي، با توجه به مكان و زمان وقوع و نوع تخلفات و ميزان تأثير آن در آلودگي محيطزيست و ايمني عبور و مرور و ساير عوامل مؤثر مندرج در رديفهاي (1) تا (6) جدول موضوع ماده (7) اين قانون() از يكصد هزار (000/100) ريال تا يك©56© ميليون (000/000/1) ريال و در ساير موارد از سي هزار (000/30) ريال الي پانصد هزار (000/500) ريال ميباشد و طبق جداولي كه به پيشنهاد وزارتخانههاي كشور، دادگستري و راه و شهرسازي() به تصويب هيأتوزيران خواهد رسيد به اجرا گذارده ميشود().
تبصره- جريمه مربوط به تخلف رديف (7) جدول موضوع ماده (7) بر اساس بند «ب» ماده (10) محاسبه خواهد شد.()