تصویبنامه مصوب جلسه مورخ 1400/11/03 هیات وزیران درخصوص "برنامه ملی تقویت کسب و کار، معیشت مرزنشینان و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی" طی نامه شماره 141458 مورخ 1400/11/10 توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی- وزارت کشور- وزارت امورخارجه
وزارت جهادکشاورزی- وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی- وزارت نیرو- وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
وزارت نفت- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وزارت صنعت، معدن و تجارت- وزارت اطلاعات- وزارت امور اقتصادی و دارایی
سازمان برنامه و بودجه کشور- سازمان حفاظت محیطزیست
ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز -بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی
هیئت وزیران در جلسه 3/11/1400 به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برنامه ملی تقویت کسب و کار، معیشت مرزنشینان و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی را به شرح زیر تصویب کرد:
برنامه ملی تقویت کسب و کار، معیشت مرزنشینان و ایجاد اشتغال پایدار
در مناطق مرزی
ماده 1- در این برنامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
1- برنامه ملی: برنامه ملی تقویت کسب و کار، معیشت مرزنشینان و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی و جدول پیوست که تأییدشده به مهر دفتر هیئت دولت است.
2- کمیته ملی: کمیته ملی توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار مناطق مرزی ذیل کمیسیون تخصصی شورایعالی اشتغال با عضویت نمایندگان دستگاههای اجرایی ذیربط در برنامه ملی.
3- وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
4- سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور.
5- ستاد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز.
6- قلمرو برنامه: شامل مناطق مرزی (16) استان مرزی که با (15) کشور همسایه
مرزهای زمینی و آبی دارند.
7- روستاهای کانونی هدف: سکونتگاهها، روستاهای کانونی مرزی مبتنی بر زنجیرههای ارزش کسب و کار و یا روستاهای مشمول بند (الف) ماده (27) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
8- الگوهای کسب و کار اجتماعی: کسب و کارهای انتفاعی (اقتصادی یا سودده) به منظور حل بخشی از معضلات اجتماعی جامعه هدف (منطقه یا افراد) بر اساس مزیتهای آن جامعه.
9- نهادهای تسهیلگر: نهادهایی که با استفاده از الگوی کسب و کار اجتماعی نسبت به شناسایی مزیتهای جامعه هدف از جمله آموزش و توانمندسازی، ایجاد زیرساختهای مرتبط، ارائه تسهیلات، ایجاد زنجیرههای تأمین، تولید، توزیع و مصرف در خوشهها و رستههای کسب و کار در مدت مشخص یا تا مرحلهی بلوغ آن کسب وکار اقدام مینمایند.
ماده 2- کلیه دستگاههای مقرر در جدول پیوست موظف به اجرای برنامه ملی و عملیاتی تقویت کسب و کار، معیشت و اشتغال پایدار مناطق مرزی میباشند. وزارت مکلف است سازوکارهای لازم برنامه ملی را با موضوعات محوری جدول پیوست و با همکاری دستگاههای اجرایی در سطح ملی و استانی ظرف یک ماه تهیه نماید. سازوکار یادشده پس از تأیید در کمیته ملی توسط وزارت برای اجرا ابلاغ میشود.
تبصره- کمیته ملی میتواند با پیشنهاد اعضا، نسبت به تغییر و تصویب موضوعات محوری و پروژههای راهبردهای جدول پیوست اقدام نماید.
ماده 3- سازمان مکلف است منابع مالی (اعتباری، هزینهای و تسهیلات) مورد نیاز برای اجرای پروژههای موضوع این تصویبنامه را سالیانه از محل قانون هدفمندکردن یارانهها - مصوب 1388- با اصلاحات بعدی آن و منابع تبصرههای (14) و (18) قوانین بودجه سنواتی با رعایت ماده (30) قانون برنامه و بودجه کشور - مصوب 1351 - تخصیص دهد. سازوکار اجرایی این ماده ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این برنامه توسط سازمان تدوین و ابلاغ میشود.
تبصره- استانداران استانهای مرزی موظفند با تصویب شورای برنامهریزی و توسعه استان بخشی از اعتبارات در اختیار استان را به ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه اشتغال با اولویت مناطق مرزی اختصاص دهند.
ماده 4- وزارت مکلف است با همکاری ستاد و با استفاده از ظرفیتها و الگو (مدل)های کسب و کار اجتماعی و از طریق نهادهای تسهیلگر در حوزه کسب و کار و اشتغال شامل نهادهای عمومی غیردولتی و انقلابی، ایجاد اشتغال پایدار و تأمین و تقویت معیشت مرزنشینان را (با اولویت استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان) اجرا نماید. دستورالعمل اجرایی این ماده ظرف یک ماه توسط وزارت و با همکاری ستاد، سازمان، وزارت کشور و استانداریهای مشمول تهیه و ابلاغ میشود.
ماده 5- در اجرای قانون تشکیل شورایعالی اشتغال - مصوب 1377- و مواد (2)، (3) و (5) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار - مصوب 1390-، کمیته ملی مکلف است با همکاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، توانمندیها و قابلیت نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی توسعهای و حمایتی، سازمانهای مردم نهاد (سمنها) و انجمنهای تخصصی منطقه ای و ملی، اتاقها و کانونهای کارفرمایی و کارگری را در زمینههای مربوط از جمله بهبود فضای کسب و کار اختصاصی، توسعه سرمایهگذاری، فناوری و دانش فنی، بازار، افزایش مهارت، تکمیل زنجیره ارزش موضوع این برنامه را شناسایی و به وزارت معرفی نماید. وزارت پس از ارزیابی مؤسسات مذکور میتواند از آنها جهت مشارکت در برنامهریزی و اجرای اثر بخش برنامه ملی دعوت به عمل آورد.
ماده 6- کلیه دستگاههای اجرایی ازجمله سازمانهای مناطق آزاد تجاری- صنعتی مستقر در استانهای مرزی کشور موظفند تا سازوکار شروع کسب و کارها در مناطق مرزی مرتبط با موضوعات در جدول پیوست و ذیل برنامه ملی را صرفاً از طریق ثبت و استعلام الکترونیکی (بدون حضور متقاضی و طی فرایند متداول دریافت مجوز) صادر نمایند. وزارت امور اقتصادی و دارایی (هیئت مقرراتزدائی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار) با همکاری وزارت مکلف است نسبت به شناسایی و طبقهبندی مجوزهای کسب و کار در مناطق مرزی بر اساس حساسیت موضوع اقدام و شیوهنامه ثبت الکترونیکی شروع فعالیت کسب و کار را ظرف سه ماه تهیه و در آن هیئت به تصویب رساند به طوری که مجوز شروع کسب و کارهای غیرحساس ظرف پنج روز کاری صادر گردد.
ماده 7- وزارت کشور موظف است ظرف سه ماه پس از ابلاغ این برنامه، جهت عملیاتیشدن برنامه، با همکاری وزارت و سازمان، وزارت اطلاعات، ستاد و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران محدوده اجرای برنامه در مناطق مرزی کشور را تعیین و اعلام نماید.
تبصره- مناطق و یا کسب و کارهای دارای مزیت که در خارج از محدودهی مناطق مرزی قرار دارند، به شرط بهرهمندی مناطق مرزی از زنجیرهی تولید و تأمین آنان و تأیید دستگاههای موضوع این ماده میتوانند از مزایای تسهیلات این برنامه برخوردار باشند.
ماده 8- استانداران مشمول این برنامه مکلفند جهت اجرای برنامه ملی در موضوعات محوری جدول پیوست، نسبت به انعقاد تفاهمنامه همکاری دوجانبه با استانداریهای مشمول هممرز در کشور همسایه اقدام نمایند. وزارت امور خارجه مکلف است جهت تفویض اختیار برای انعقاد تفاهمنامههای مذکور با هماهنگی وزارت کشور اقدامات لازم را در سطح ملی با کشورهای همسایه انجام داده و ظرف چهار ماه پس از ابلاغ این برنامه، نتایج را اعلام نماید.
ماده9- وزارت کشور موظف است با همکاری وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت قوانین و مقررات مربوط سازوکار لازم جهت تسهیل تردد مرزنشینان و مخاطبان ذینفع در این برنامه را در محدوده مناطق مرزی (مانند صدور کارت تردد برای استفادهکنندگان از خدمات و امکانات سختافزاری و نرمافزاری) تهیه و عملیاتی نماید.
ماده10- وزارت امور اقتصادی و دارایی (هیئت مقرراتزدائی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار) با همکاری وزارت و وزارتخانههای کشور و صنعت، معدن و تجارت، دستورالعمل بهبود فضای کسب و کار اختصاصی رسته کسب وکارهای اولویتدار در مناطق مرزی را در حوزههای مرتبط با محیط کسب و کار تهیه نموده و کلیه مقررات مزاحم و موانع در اجرای برنامه ملی را با اولویت رسیدگی نماید. دستورالعمل یادشده ظرف سه ماه تهیه و برای اجرا در هیئت مقرراتزدائی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار به تصویب میرسد.
ماده 11- به منظور تشویق و ترغیب سرمایهگذاری داخلی و خارجی در فرصتهای ذیل برنامه ملی، وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است با همکاری وزارت و وزارت کشور بسته تشویقی سرمایهگذاری در مناطق مرزی را تدوین نماید. همچنین کلیه امتیازات و اقدامات تشویقی مندرج در مواد (2) و (3) طرح توسعه و تسهیل سرمایهگذاری توسعهای در مناطق غرب و شرق کشور موضوع تصویبنامه شماره 759/20/د- س/ ت45792 ک مورخ 12/10/1389 و اصلاح بعدی آن موضوع تصویبنامه شماره 116092/ت55940هـ مورخ 5/9/1397برای اجرای برنامه ملی و محدودهی آن قابل اجرا است.
ماده 12- به منظور هماهنگی در اجرا و نظارت بر عملکرد برنامه ملی و جلوگیری از هرگونه موازیکاری، وزارت و وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، کشور، امور اقتصادی و دارایی، اطلاعات، سازمان، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ستاد و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عضویت تمامی کمیسیونها و کارگروههای مرتبط با موضوع برنامه ملی که به تصویب هیئت وزیران رسیده باشد، در میآیند.
ماده 13- از زمان تصویب برنامه ملی، کلیه تصویبنامهها، آییننامهها و سایر مقررات مربوط به موضوعات این تصویبنامه در حدودی که به پیشنهاد وزیران عضو کمیته ملی به تصویب هیئت وزیران میرسد، به برنامه ملی الحاق و یا لغو میگردد.
ماده 14- نظارت بر حسن اجرای این برنامه به عهده وزارت بوده و وزارت مکلف است پایش و نظارت عملیاتی را از طریق سامانه ناظر به انجام رساند. سازمان عهدهدار نظارت عالی و ارزیابی سالانه برنامه ملی بوده و گزارشات شش ماهه را به شورایعالی اشتغال ارایه مینماید.
محمد مخبـر
معاون اول رييس جمهور
دریافت متن کامل