سال انتشار: 1398
مجموعه تنقيحي قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن و مقررات مربوط « نوع سوم ـ چاپ اول »
قانون ساماندهي و توليد و عرضه مسكن مصوب 1387/2/25 با اصلاحات و الحاقات بعدي؛
قانون حمايت از احياء، بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده و ناكارآمد شهري مصوب 1389/10/12؛
آييننامهها، مصوبات، بخشنامهها و دستورالعملهاي اجرايي مربوط؛
زيرنويسهاي توضيحي و تنقيحي؛
و ... .
معرفی: حق بر مسكن از جمله حقوق مورد اجماع و اتفاق نظر جهاني ميباشد بهگونهاي كه روزي از سال به نام روز جهاني اسكان بشري ناميده شده است. مواد 13 و 25 اعلاميه جهاني حقوق بشر به حق برخورداري از مسكن تصريح كرده است. قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در اصل سي و يكم، داشتن مسكن متناسب با نياز را حق هر فرد و خانواده ايراني دانسته و دولت را موظف كرده است زمينه اجراي اين اصل را با رعايت اولويت براي آنها كه نيازمندترند بهخصوص روستانشينان و كارگران فراهم كند. بند 12 از اصل سوم نيز دولت را موظف كرده است همه امكانات خود را براي ايجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محروميت در زمينه مسكن بهكار گيرد. همچنين بند يكم از اصل چهل و سوم «مسكن» را به عنوان يكي از نيازهاي اساسي دانسته و تأمين آن را در كنار ديگر موارد از ضوابطي اعلام كرده كه اقتصاد جمهوري اسلامي ايران بر اساس آن استوار است. اختصاص يكي از سياستهاي كلي نظام به «سياستهاي كلي مسكن» نشان از پذيرش اهميت اين موضوع در نظام جمهوري اسلامي ايران دارد. در همين راستا مواد 73 و 74 از منشور حقوق شهروندي ابلاغي آذر 1395 به حق بهرهمندي شهروندان از مسكن ايمن و متناسب با نياز خود و خانوادهشان سخن گفته است.
در اهميت حق بر مسكن همين بس كه بدون وجود آن، تأمين بسياري ديگر از حقوق شهروندي همچون حق بر امنيت، سلامت، بهداشت، رفاه، حريم خصوصي و حق بر تشكيل خانواده غيرممكن يا بسيار دشوار خواهد بود. از همين روست كه اصل بيست و دوم قانون اساسي جمهوري اسلامي «مسكن» را همپايه «حيثيت» و «جان» اشخاص و مصون از تعرض دانسته است.
پرداختن به امر مسكن و تأمين سرپناه براي اقشار مختلف مردم در دورههاي مختلف همواره دغدغه مجالس قانونگذاري و دولتها بوده است. سابقه قانونگذاري، حكايت از تصويب دهها قانون پراكنده با تأكيد بر تأمين مسكن در حوزههاي مختلف صنفي، اجتماعي، شغلي و جغرافيايي دارد اما گاه نيز با نگاهي عمومي، فراگير و ملي به وضع قانون در اين زمينه پرداخته شده است. مهمترين قوانين عمومي ناظر بر تأمين مسكن بعد از انقلاب اسلامي قانون اراضي شهري مصوب 1360 و قانون زمين شهري مصوب 1366 ميباشد. از آنجایي كه از نظر اقتصادي، «زمين» مهمترين و بيشترين تأثير را در موضوع احداث و تأمين مسكن دارد لذا قوانين گفتهشده مشتمل بر مجموعه احكامي است كه صرفاً بر محوريت روشهاي تأمين و اختصاص زمين مسكوني وضع شده است. با گذشت چند دهه و افزايش مهاجرت به شهرها و رشد حاشيهنشيني و توسعه غيرقابل كنترل سكونتهاي غيرمجاز و عدم رعايت اصول شهرسازي و معماري و مقررات ملي ساختمان و انواع تصرفات و تجاوزات به اراضي خصوصي و دولتي و از سويي ديگر، مطالبه حق بر مسكن مناسب بهعنوان يكي از حقوق اوليه شهروندي از دولتها، النهايه اركان اجرايي و تقنيني كشور دريافتند كه اين مهم نيازمند تصويب قانوني جامع است كه نه تنها به موضوع زمين در تهيه و تأمين مسكن توجه داشته باشد بلكه همچنين به ابعاد مهم و فرابخشي ديگري كه غيرقابل انفكاك از موضوع مسكن ميباشد نيز بپردازد. قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن با همين هدف در تاريخ 25/2/1387 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد و سپس الحاقات و اصلاحاتي در آن به عمل آمد. توجه به موارد مهمي از جمله گروههاي نيازمند اجتماعي، انواع حمايت در واگذاري زمين (تخفيف، تقسيط، اجاره ارزانقيمت)، حمايت از تعاونيها و واقفين و خيرين مسكنساز، عرضه انبوه مسكن با استفاده از فنآوريهاي نوين، حمايت از سرمايهگذاريهاي داخلي و خارجي، توجه به بافتهاي فرسوده شهري و سكونتهاي غيرمجاز، تكليف دستگاههاي مرتبط در تأمين زمين و ارایه خدمات اداري و زيربنايي، رعايت اصول شهرسازي و معماري و مقررات ملي ساختمان، فروش خانههاي سازماني، تعيين شعب قضايي تخصصي، تأمين تسهيلات بانكي ارزان قيمت، نظارت بر عملكرد دفاتر املاك و مستغلات، پيشبيني شيوههاي متنوع تامين منابع مالي، توجه به توليد صنعتي مصالح ساختماني و رعايت استانداردها در توليد مصالح، وضع ماليات بر اراضي باير مسكوني، تخفيفات در عوارض احداث و تراكم، ايجاد شوراي مسكن استان، تربيت كارگران ماهر و نيز تعيين احكامي در باب سنددار كردن اراضي تصرفي در روستاها و شهرهاي زير25هزار نفر جمعيت همگي از جمله ويژگيها و مزيتهاي قانون مزبور بهشمار ميرود.
در همين راستا و با توجه به اهميت موضوع ساماندهي مسكن، معاونت حقوقي رياستجمهوري (معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات) با همكاري وزارت راه و شهرسازي (معاونت حقوقي، امور مجلس و استانها)، اقدام به تدوين اين مجموعه با محوريت قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن مصوب 1387 كرده است. لذا مجموعه حاضر، تلفيقي از دانش و تجربه تدوين و تنقيح قوانين و مقررات از يك سو و دانش و تجربه دستاندركاران امر مسكن از سوي ديگر ميباشد و اين امر در غناي مجموعه بسيار مؤثر واقع شده است.
در اين اثر، كليه قوانين و مقررات مربوط اعم از قانوناساسي جمهوري اسلامي ايران، سياستهاي كلي مسكن، قوانين عادي و كليه مقررات مرتبط با موضوع از آييننامههاي اجرايي، تصويبنامهها، بخشنامهها و دستورالعملهاي لازمالاجرا بررسي و با اعمال آخرين اصلاحات و الحاقات، بهروزرساني و تنقيح گرديده و تا حد امكان با ايجاد ارتباط بين آنها و توضيحات لازم در پاورقيها (كه با درج نشان معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات معاونت حقوقي رياست جمهوري از ساير زيرنويسها متمايز شده) سعي گرديده است تا استفاده از مجموعه و دستيابي به منابع و مأخذ مورد نياز تسهيل شود.
اميد است تلاشهاي بهعمل آمده در تهيه مجموعه، مورد بهرهبرداري شايسته مسؤولان، كارگزاران و صاحبنظران و عموم شهروندان قرار گيرد و بتواند به حل بخشي از مشكلات كشور در موضوع مسكن كمك نمايد. همچنين از خوانندگان محترم دعوت ميشود تا با ارايه نظرات و پيشنهادهاي خويش، ما را در ارتقاي كيفي مجموعههاي بعدي، راهنما و ياور باشند.
محمد اسلامی لعيا جنيدي
وزیر راه و شهرسازی معاون حقوقي رييسجمهور
شماره جلد: 1
تعداد جلد: 1
دوره چاپ: 1
سال انتشار: 1398
ماه انتشار: 1
تعداد صفحه: 146
قیمت روی جلد: 160000
قیمت نسخه اینترنتی: 32000
تعداد چاپ: 1000
گواهینامه: سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران
عنوان قراردادي: ايران، قوانين و احكام
Iran. Laws. etc
عنوان و نام پديدآور: مجموعه تنقيحي قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن و مقررات مربوط، زيرنويسهاي توضيحي و تنقيحي و .../ معاونت حقوقي رياست جمهوري، معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات؛ تدوين و تنقيح: اکبر رسولی، سميه باقري اول طاهري، محسن عبادي؛ زيرنظر: مهدي مهديزاده، سيد رحمان سلامت، مهران كفاش.
مشخصات نشر: تهران: رياستجمهوري، معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات، اداره چاپ و انتشار، 1398.
مشخصات ظاهري: 148 ص.
شابك: 4-44-8804-600-978
وضعيت فهرستنويسي: فيپا
موضوع: مسكن- قوانين و مقررات- ايران
موضوع: Housing- Law and legislation- Iran
موضوع: كاربري زمينهاي شهري- قوانين و مقررات- ايران
موضوع: City planning and redevelopment law- Iran
موضوع: شهرسازي- ايران- آييننامهها
موضوع: City planning- Iran- By- laws
موضوع: ساختمانسازي- صنعت و تجارت- قوانين و مقررات- ايران
موضوع: Construction industry- Law and legislation- Iran
شناسه افزوده: ايران. رياست جمهوري. معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات. اداره چاپ و انتشار
شناسه افزوده: ايران. رياست جمهوري. معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات.
ردهبندي كنگره: 1398 28آ/5/3057KMH
ردهبندي ديويي: 55045/346
شماره كتابشناسي ملي: 5595484
اداره چاپ و انتشار معاونت تدوين، تنقيح و انتشار قوانين و مقررات
نشاني: تهرانـ خيابان وليعصر (عج) ـ قبل از چهار راه جمهوري اسلامي شماره 1158
كدپستي: 1316767451 پست الكترونيك: law@iripo.ir
دورنگار: 66492707 ـ 9821 + تلفن: 66492708 ـ 9821
پايگاه اينترنتي: www.dotic.ir
شماره پرونده: 715-3-0-1-2
شابک: 978-600-8804-44-4
شماره کتابخانه: 5595484
در فروشگاه اینترنتی: 1
آدرس کتاب: